Pizza na orginalnym włoskim cieście

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Dobrego przepisu na ciasto do pizzy szukałem przez lata. Wiele prób i błędów za mną. Znalazłem jednak to czego szukałem. Przepis pochodzi od włoskiego, doświadczonego kucharza, który robi najlepszą pizzę na świecie!

  • 4 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    -250 gram mąki TYP00
    -80 gram gorącej wody
    -27 gram drożdży świeżych
    -dwie małe szczypty soli
    -łyżka oliwy
    -100 ml mleka

    Sos pomidorowy:
    -pomidory w puszce
    -sól, pieprz
    -oliwa
    -bazylia i oregano
    -cebula posiekana drobno

    Pesto:
    -rukola, 80 gram
    -dwa ząbki czosnku
    -orzeszki pinii (garść); opcjonalnie orzechy nerkowca
    -oliwa; dwie łyżki
    -parmezan; dwie łyżeczki
    -pieprz, sól
    -limonka, lub cytryna; sok jedna łyżka

    Do pizzy:
    -szynka
    -mozzarella
    -rukola
    -parmezan
    -ser edamski, lub gołda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pizza na orginalnym włoskim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Rozczyn.
    Z w/w części mąki zabieramy 3 łyżeczki. Drożdże posypujemy łyżeczką cukru. Zalewamy ciepłym mlekiem - temperatura maks 39 stopni, łączymy z mąką. Mieszamy.
    Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli. Dodajemy wodę i rozczyn. Mieszamy. Dodajemy oliwy, wyrabiamy ręcznie minimum 20 minut, aż ciasto będzie elastyczne i delikatne. Ważne jest też, by ciasto po wyrobieniu odstawić na dwie godziny, po czym wyrobić je ponownie i znowu zostawić na minimum godzinę.
  • 2. Sos pomidorowy:
    Cebulę szklimy na oliwie, wrzucamy pomidory w puszce, podsmażamy i po kilku minutach ucieramy je łyżką drewnianą na patelni dalej smażąc. Dodajemy przypraw wg uznania, ja stawiam na więcej bazylii. Smażymy kilka minut i gotowe.
  • 3. Pesto:
    Wszystkie składniku miksujemy w blenderze.
    Gotowe!
  • 4. Pizza z sosem pomidorowym.
    Połowę uzyskanego z przepisu ciasta wyrabiamy i trzymając za boki w powietrzu pozwalamy grawitacji zrobić swoje. Ciasto będzie się rozciągać. Na blacie posypanym mąką rozciągamy przy pomocy kciuka i palca wskazującego do oczekiwanego kształtu i grubości 2-5 milimetrów.
    Z wierzchu smarujemy sosem, układamy szynkę i ser.
    Pieczemy 11 minut w 250 stopniach. piekarnik góra dół.
  • 5. Pizza z pesto.
    Przygotowanie ciasta jak wyżej.
    Z wierzchu smarujemy pesto, układamy sery. Pieczemy jak wyżej. Po upieczeniu wykładamy rukolę.

Porady

Ciasto drożdżowe, niezależnie od przeznaczenia, w trakcie wyrastania, warto umieścić w gorącym metalowym garnku lub misce. Wystarczy go zalać wrzątkiem, odczekać chwilę, aż zaabsorbuje ciepło. Wylewamy wrzątek, osuszamy (uwaga gorące!) i umieszczamy w nim ciasto. Przykrywamy ściereczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować