Pizza na puszystym miękkim cieście

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pizza to potrawa którą lubi prawie każdy. Jednak nie ma to jak pizza domowej roboty! Nie jest typowo włoska na cienkim cieście jednak z doświadczenia wiem że szybciutko zaskarbia sobie zwolenników :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 gram mąki
    szczypta soli
    30 gram świeżych drożdży
    300 ml letniej wody
    łyżeczka oliwy
    ketchup łagodny
    6 pomidorów większych
    większa kostka sera żółtego ( może być mozzarella ale to droższa opcja, zwykły ser też jest bardzo dobry)
    plasterki salami ( 15-20gram)
    Przyprawy - bazylia oregano czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ser

Pizza na puszystym miękkim cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto : Do wysokiej miski wsypujemy mąkę ze szczyptą soli. Robimy w niej wgłębienie w które wrzucamy rozkruszone drożdże. Zalewamy je wodą i łyżeczką oliwy. Odstawiamy całość na bok aby drożdże zaczęły pracować, na 10 minut. Po tym czasie rękami wyrabiamy ciasto.Jak uzyskamy jednolitą masę całość ugniatamy .Powstanie sprężysta zwarta kula.* Odstawiamy całość na około godzinę w ciepłe miejsce aby ciasto nam wyrosło
  • 2. W tym czasie przygotowujemy składniki : Pomidory ze skórką kroimy na plasterki, ser żółty ścieramy na tarce . Przygotowujemy sos. Ja robię go w prosty i szybki sposób a wychodzi bardzo dobry - mieszam ketchup tak mniej więcej pół niewielkiej szklanki z 3 łyżeczkami bazylii ,oregano i dwoma łyżeczkami czosnku.
  • 3. Jak ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną oliwą blachę oraz równomiernie rozkładamy. Nie zapominamy o zrobieniu wyższych boków. **Żeby łatwiej było nam ciasto rozprowadzić maczamy ręce w mące wtedy ciasto nie będzie się nam do nich przyklejać.

    Na całość rozprowadzamy nasz sos, kładziemy kolejno : pomidory, salami ser żółty, i posypujemy bazylią i oregano. Radzę boki ciasta też posmarować sosem będzie smaczniejsze.

    Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Pizza gotowa to zarumienione boki i test patyczka

    Smacznego

Porady

* Ciasto jest klejące. Aby lepiej sie wyrabiało posypujemy je w trakcie ugniatania mąką. **Żeby łatwiej było nam ciasto rozprowadzić maczamy ręce w mące wtedy ciasto nie będzie się nam do nich przyklejać Oczywiście daną pizzę możemy przygotować z czym tylko chcemy To danie dobry sposób na pozbycie się resztek z naszej lodówki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować