PIZZA QUATTRO FORMAGGI (PIZZA 4 SERY) na PÓŁRAZOWYM CIEŚCIE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jedna z moich ulubionych ;) Polecam dla wiebicieli serów. Tym razem na cieście z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto (na 4 pizze o średnicy 32 cm):
    500 g zwyklej mąki
    200 g mąki razowej (pełnoziarnistej)
    25 g świeżych drożdży
    ok. 400 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek

    na sos pomidorowy na 1 pizzę ):
    ok. 200 ml passaty pomidorowej przecieru) lub pomidory z puszki bez skórki (pelati)
    oliwa z oliwek
    świeża bazylia
    sól

     
    dodatki (na 1 pizzę ):
    ok. 50 g mozzarelli
    ok. 50 g sera gorgonzola
    ok. 50 g żółtego sera (Gouda , Emmental itp.)
    ok. 50 g sera pleśniowego lub innego np. wędzonego
    (wśród serów powinien znaleźć się 1 ser o zdecydowanym smaku jak np. gorgonzola +inne sery)
    1 łyżka oliwy z oliwek
     sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza quattro formaggi (pizza 4 sery) na półrazowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • razowe ciasto na pizze 1. Wykonaj ciasto.Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
    W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn 
    i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób 
    będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz.
    Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części, uformuj kulki, poukładaj na blacie posypanym mąką, przykryj bawełniną sciereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
    Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm (podsypuj mąką), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą.
    Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce. Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  • 2. Do wysokiego garnka wlej passatę (lub rozgnieć/zmiksuj pomidory), dodaj trochę oliwy (ok. 1-2 łyżki), świeżą bazylię poszarpaną w dłoniach, dopraw solą.Następnie gotuj pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, tak długo, aż passata stanie się bardziej gęsta i trochę ciemniejsza (ok. 30 min.)
  • 3. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 250°C. Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw sos pomidorowy, a następnie sery pokrojone w kosteczkę. Polej całość odrobiną oliwy i dopraw solą (uwaga! sery sąą słone). Włóż blachę z przygotowaną pizzą na dolnż część piekarnika.
    Piecz przez ok.15 minut, aż boki pizzy się zarumienią, a spód będzie upieczony.

Porady

Pizza, pizza włoska, pizza z serem, kuchnia włoska, oryginalna włoska pizza, pizza z mozzarellą, ciasto na pizze, pizza z gorgonzolą, pizza serem pleśniowym, ciasto razowe na pizze, pizza serowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować