Szybko, zdrowo, efektownie.Pizzy, która, mimo że może mało wysublimowana, jest moim ukochanym daniem !
55 min
Składniki:
Składniki (na dwie duże pizze średnicy ok. 32 cm):
Ciasto:
400 g mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
Dodatki:
250 g mozzarelli w kulce
200 g sera żółtego
100 g sera pleśniowego
4 duże pieczarki
2 małe cebule- fioletowe
16 dużych plastrów salami
2 duże pomidory
10 zielonych oliwek
Pizza special izabelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać jedną łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Do reszty mąki dodać sól. Kiedy drożdże podrosną połączyć je z mąką i dodać oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na ok. 30 minut.
Sos:
Ketchup wymieszać z koncentratem, dodać oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, oliwę, sól, pieprz. Wszystko dobrze wymieszać.
Podrośnięte ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Posmarować sosem. Dodać pokrojoną na półplasterki cebulę, pieczarki pokrojone na plasterki, plastry salami, mozzarellę, ser pleśniowy, pomidory, oliwki i starty żółty ser.
Pizze włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 15 minut.
Funkcja z termoobiegiem.
Komentarze