Pizza sycylijska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce zmieszaj drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut aż rozczyn nieco urośnie.W dużej misce połącz mąkę i sól. Dodaj rozczyn z drożdży , połowę oleju, wymieszaj.Przełóż na oprószony mąką blat i zagnieć elastyczne ciasto.Przełóż ciasto do miski nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 30 min , az ciasto podwoi swoją objętość.
2.W czasie gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy nadzienie.Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałą część oleju, wsypujemy bułkę tartą i połowę czosnku, mieszamy aż bułka się zrumieni.Zdejmujemy z patelni i przesypujemy do miseczki.
3.Na tej samej patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy cebulę i pozostałą część czosnku, gdy cebula zmięknie dodajemy mielone mięso chwilę smażymy , aż zmieni kolor wtedy dokładamy pomidory i pokrojone drobno salami.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż połowa płynu odparuje.Zdejmij z ognia i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki i wystudź.
4.Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrób i podziel na dwie części. Rozwałkuj na cienkie placki średnicy ok 30 cm.Pierwszy połóż na wysmarowanej oliwą blaszce na nim rozłóż zrumienioną bułkę, na niej mięso i na wierzchu rozłóż drobno starty ser. Następnie przykryj to drugim plackiem i sklej dociskając krawędzie widelcem.
5.Piecz około 10 - 15 minut w 200 stopniach aż lekko się zrumieni.Tak upieczoną pizzę pozostaw na 10 minut aby lekko zmiękła.Pokrój na trójkąty.Smacznego.
Komentarze