Pizzerinki

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Zamiast tradycyjnej pizzy postanowiłam zrobić mini pizzerinki. Mężowi bardzo smakowały :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    szklanka mleka
    5 dkg drożdży świeżych
    2.5 szklanki mąki
    3 łyżki oleju
    szczypta soli
    2 łyżeczki cukru

    30 dkg boczku
    30 dkg sera żółtego, np. Złoty Mazur
    30 dkg pieczarek
    2 cebule
    przecier pomidorowy
    przyprawy
    1 ser mozarella
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza

Pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed pieczeniem 1. Drożdże rozpuszczam w ciepłym- nie gorącym! mleku. Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • Przed pieczeniem 2. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy krążki (ja zrobiłam to małą miseczką), smarujemy przecierem, boki smarujemy wytopionym z boczku tłuszczem, posypujemy przyprawami i układamy składniki:
    Pieczone z cebulką pieczarki, pokrojony i usmażony boczek oraz ser żółty na część, a na resztę pokrojony w plasterki ser mozzarella.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować