Pizzerinki na kalafiorowym spodzie

0 (0 ocen)

delikatne i bardzo smaczne

Składniki:

  • 1 kalafior
    1 jajko
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    cukier do smaku
    1 łyżeczka przyprawy do pizzy
    kilka plastrów salami
    kilka plastrów szynki konserwowej
    6 pomidorów
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki oleju
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka oregano
    10 dag żółtego sera
    kilka oliwek
    1/2 czerwonej papryki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pizza

Pizzerinki na kalafiorowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu dobrze go odcedzić i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzić. Do kalafiora dodać jajko, sól, pieprz oraz przyprawę do pizzy. Dobrze razem wymieszać. Z masy kalafiorowej formować małe placki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do pomidorów razem z oregano, olejem, solą do smaku i 1 łyżeczką cukru. Gotować na średnim ogniu do czasu, aż pomidory się rozpadną. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i dobrze razem wymieszać. Paprykę pokroić w paski, oliwki w plasterki a ser zetrzeć na tarce. Na wcześniej przygotowane placki z kalafiora nałożyć porcję sosu pomidorowego a na to starty żółty ser. Na wierzchu poukładać według upodobania paski papryki, szynkę konserwową, salami i oliwki. Pizzerinki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 st C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować