Pizzerinki z cukinii

5 (146 ocen)

  • 60 min

Lekkie i pyszne przekąski.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 średniej wielkości cukinia
    - ok 200 g piersi z kurczaka
    - pół czerwonej papryki
    - 1 niewielka cebula
    - 1 kulka sera mozzarella
    - przyprawa złocista do kurczaka
    - sól, pieprz
    - olej do smażenia

    DO SOSU:
    - 1 pomidor
    - łyżka koncentratu pomidorowego
    - zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
    - przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
    - łyżeczka olejurzepakowego
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Pizzerinki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię szorujemy, kroimy na plastry o grubości ok 1,5-2 cm. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, odstawiamy, aby cukinia puściła wodę.
  • 2. Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy do smaku przyprawą złocistą do kurczaka, mieszamy z olejem, tak aby każdy kawałeczek kurczaka był poryty olejem oraz przyprawą. Smażymy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz paprykę. Smażymy, aż kurczak będzie miał rumiany kolor.
  • 3. Odsączoną z wody cukinię przesmażamy delikatnie na oleju z każdej strony, następnie układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek smarujemy sosem, następnie układamy na wierzchu kurczaka, paprykę oraz cebulkę. Na wierzchu układamy po plasterku mozzarelli.
  • 4. W tym czasie przygotowujemy sos. Pomidora parzymy we wrzątku, następnie obieramy ze skórki. Blendujemy, mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami podanymi w przepisie.
  • 5. Nasze pizzerinki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kurczak Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować