- 1 średniej wielkości cukinia
- ok 200 g piersi z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- 1 niewielka cebula
- 1 kulka sera mozzarella
- przyprawa złocista do kurczaka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
DO SOSU:
- 1 pomidor
- łyżka koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
- przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- łyżeczka olejurzepakowego
Pizzerinki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię szorujemy, kroimy na plastry o grubości ok 1,5-2 cm. Przyprawiamy solą oraz pieprzem, odstawiamy, aby cukinia puściła wodę.
2.Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy do smaku przyprawą złocistą do kurczaka, mieszamy z olejem, tak aby każdy kawałeczek kurczaka był poryty olejem oraz przyprawą. Smażymy na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz paprykę. Smażymy, aż kurczak będzie miał rumiany kolor.
3.Odsączoną z wody cukinię przesmażamy delikatnie na oleju z każdej strony, następnie układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek smarujemy sosem, następnie układamy na wierzchu kurczaka, paprykę oraz cebulkę. Na wierzchu układamy po plasterku mozzarelli.
4.W tym czasie przygotowujemy sos. Pomidora parzymy we wrzątku, następnie obieramy ze skórki. Blendujemy, mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami podanymi w przepisie.
5.Nasze pizzerinki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
Komentarze