Pizza z krewetkami i ananasem i pizza wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać 3 łyżeczki mąki i niewielką ilość wody. Tak przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia, a następnie dodać go do przesianej mąki razem z resztą składników. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Podzielić na 3 części, rozwałkować i przełożyć na 3 blaszki posmarowane olejem. Składniki sosu pomidorowego wymieszać i posmarować nim ciasto. Wierzch posypać startą mozzarellą.
2.Krewetki rozmrażamy, sprawdzamy czy nie resztek pancerzyków i wykładamy na ciasto razem z ananasem i papryką. Posypujemy pieprzem.
3.Na drugi spód wykładamy plasterki kiełbasy, pieczarek i pomidora. Wierzch posypujemy pieprzem.
4.Wszystkie pizze posypujemy serem żółtym i słodka papryką. Wstawiamy na stojaku do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy około pól godziny. Smacznego :)
Komentarze