łosoś z folii

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przyznam się bez bicia, że jakoś tak nie jestem wielkim smakoszem ryb, ale łososia od czasu do czasu lubię zjeść, jeśli akurat kupię na promocji ;-) Dzisiejszy przepis jest prosty, a obiad robi się w niecałe pół godziny. Łosoś pieczony w folii jest soczysty i aromatyczny.

  • 30 min

Składniki:

  • - średni kawałek łososia
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę
    - 2 łyżki masła
    - pół łyżeczki soli i odrobina świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    - 1/3 łyżki mieszanki ziół włoskich (oregano, bazylia, tymianek, majeranek)
    - pół łyżeczki suszonych płatków chili lub chili w proszku
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
    - folia aluminiowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Łosoś z folii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzewamy piekarnik do 190 C.
  • 2. W małym garnku na średnim ogniu łączymy sok z cytryny, i rozdrobniony czosnek. Po chwili dodajemy masło i zdejmujemy z ognia, czekając chwilę, aż masło całkiem się roztopi.
  • 3. Łososia układamy następnie w naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. (Kawałek folii musi być odpowiednio długi tak, byśmy mogli złączyć jej brzegi i szczelnie zamknąć rybę).
  • 4. Łyżką lub pędzelkiem smarujemy filet. Posypujemy solą i peprzem, ziołami włoskimi, i płatkami chili.
  • 5. Zakrywamy łososia szczelnie na tyle, żeby nasz sos nie wyciekł podczas pieczenia.
  • 6. Pieczemy przez ok. 20 min. po czym odkrywamy folię i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez ok. 2-3 minuty.
  • 7. Posypujemy świerzą natką pietruszki i podajemy z ryżem i ulubionymi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować