Pomarańczek

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przysmak dla lubiących smak pomarańczy. W wolnych chwilach lubię piec i wymyslać nowe przepisy. Pomarańczek jest jednym z nich.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    7 jajek

    7 łyżek mąki

    7 łyżek cukru kryształu

    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Placek orzechowy:

    15 dag mielonych orzechów włoskich

    12 dag cukru pudru

    6 jajek

    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    3 łyżki kruszonki (pokruszone kruche ciastka, herbatniki)

    Masa pomarańczowa:

    1 litr soku (lub nektaru) pomarańczowego

    3 budynie śmietankowe

    1,5 kostki masła (ok. 374 g)

    4 łyżki cukru pudru'

    5 łyżek cukru kryształu

    2 pomarańcze

    Poncz do biszkoptu:

    saszetka herbaty

    2 łyżki cukru

    0,5 litra wody

    aromat pomarańczowy
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pomarańczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp. 180 st.C. Po wystygnięciu przekroić na pół.

    Placek orzechowy: białka ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru i dodać do białek. Nastepnie dodać zmielone orzechy i pokruszone ciastka. Wszystkie składniki wymieszać. Piec ok. 30 min. w temp. 180 st.C.

    Masa pomarańczowa:Ugotować budynie na soku pomarańczowym z 5 łyżkami cukru kryształu. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać przestudzony budyń pomarańczowy. Utrzeć na gładką masę. Masę podzielić na 2 części, do jednej dodać pokrojone w kostkę pomarańcze.

    Poncz do biszkoptu: Zaparzyć herbatę, dadać cukier i aromat pomarańczowy.

    Przełożenie:

    I. Biszkopt (nasączony ponczem)

    II. 0,5 masy pomarańczowej

    III. Placek orzechowy

    IV. 0,5 masy pomarańczowej (z kawałakami pomarańczy)

    V. Biszkopt (nasączony ponczem)



    Dowolnie udekorować według uznania.

Porady

Biszkopt: Aby białka ubiły się na sztywną pianę do ich ubijania dodaj szczyptę soli. Dzięki temu biszkopt będzie bardziej puszysty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować