Pomysł na domowy korzenny mus pomarańczowy powstał gdy kupiłam dżem pomarańczowy i był nie dobry zupełnie bez smaku,postanowiłam się zabawić i zrobić coś podobnego po swojemu,wspaniały dodatek do bułeczki czy świątecznego ciasta.Pycha!
30 min
Składniki:
1 litr świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 duża pomarańcza
5 goździków
35 dag cukru żelującego 3:1
sok z 1/2 cytryny
Pomarańczowo-korzenny mus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z pomarańczy wyciskamy sok -ja zrobiłam to przez elektryczną wyciskarkę.Jedną pomarańczę obieramy ze skórki i dokładnie z białej błonki-aby mus nie był gorzki, kroimy w kostkę dodajemy do soku wstawiamy na gaz w garnku,wsypujemy cukier żelujący oraz goździki w całości,wyciskamy sok z cytryny,całość gotujemy około 5 minut mieszając cały czas aby piana zanikła.Rozlewamy do wyparzonych czystych słoiczków zakręcamy.Przewracamy do góry dnem .Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze