Pomarańczowo – migdałowy indyk

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

To danie jest idealnym pomysłem na przygotowanie popularnego na naszych stołach fileta z indyka w połączeniu ze słodkimi dodatkami w postaci pomarańczy, rodzynek i migdałów.

  • 60 min

Składniki:

  • 350g fileta z indyka
    80g rodzynek
    80g płatków migdałowych
    2 duże, słodkie pomarańcze
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    olej

    Sos:
    3 łyżki pikantnego ketchupu
    1/2 szklanki soku z cytryny
    sok z 1 pomarańczy
    1 łyżeczka mąki pszennej

    Dodatkowo;
    200g brązowego ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pomarańczowo – migdałowy indyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule bardzo drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć kilka minut. Następnie dodać rodzynki, pokrojony w kostkę filet z indyka i całość smażyć do momentu aż mięso będzie miękkie.
  • 2. Sos:
    Wymieszać wszystkie składniki sosu i dodać do indyka.
  • 3. Pomarańcze dokładnie obrać i pozbawić białej skórki. Miąższ pokroić
    w kostkę, dodać do mięsa. Całość dusić chwilę i pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni.
  • 5. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • 6. Na ugotowany ryż przełożyć indyka w sosie i posypać płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować