Znana w Belgii,Holandii,we Włoszech.Tarta z ryżem, pomarańczą, ananasem i żurawiną.Słodka,pyszna i wyjatkowa.Dodatki do farszu ryżowego mogą być różne.Dodałam moje ulubione.Jadłam taką we Florencji.
Pomarańczowo-żurawinowa tarta ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło,mąkę,sól,cukier posiekać nożem,dodać żółtko i wodę,zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 40 minut.
2.Ryż ugotować w osolonej wodzie(20 minut).Używam mieszanki ryżu białego i brązowego.Można użyć jednego z nich.
3.Ananasy osączyć,pokroić na kawałki.Wycisnąć sok z połowy pomarańczy.
4.Ciasto podzielić na dwie części.Jedną część rozwałkować cienko,wyłożyć nim dno i boki formy na tartę (używam 24 cm formy).Piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C.Wyjąć,formę napełnić mieszanką ryżu,skórką pomarańczową,owocami żurawiny,ananasami.polać sokiem z pomarańczy,posypać przyprawą do szarlotki.Drugą część ciasta ponownie włożyć do lodówki.
5.Rozwałkować drugą część ciasta,przykryć nim ryż,piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C (na złoty kolor). Udekorować plastrem pomarańczy.
Komentarze