Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Nowe wydanie klasycznego deseru

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - sok pomarańczowy: 150 mililitrów
    - likier pomarańczowy: 4 łyżki
    - śmietana: 300 mililitrów
    - słodkie jabłka: 150 gramów
    - suszona żurawina amerykańska: 50 gramów
    - cukier: 50 gramów
    - pomarańcza: 1 sztuka
    - wanilia (strąk): 1 sztuka
    - Żelatyna (płatki): 3 sztuki
    - mięta (gąłazki): 2 sztuki

Pomarańczowa panna cotta z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok pomarańczowy i likier rozgrzać z 2 łyżkami cukru, odparować do 100 ml. Strąk wanilii rozciąć i wyjąć miąższ. Płatki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Waniliowy miąższ, strąk wanilii i śmietanę dodać do syropu pomarańczowego, zagotować. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić w przygotowanym płynie i wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Gdy śmietanka pomarańczowa zacznie się ścinać, przełożyć ją do małych foremek i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej trzy godziny.
  • 2. Pomarańczę umyć, cienko ściągnąć skórkę i wycisnąć sok. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Żurawinę, jabłko, sok i skórkę pomarańczową rozgrzać w garnku z pozostałym cukrem i gotować na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Miętę umyć, osuszyć, oberwać listki.
  • 3. Przy pomocy małego nożyka oddzielić krem od brzegów foremek i gotowy deser panna cotta ostrożnie zsunąć na talerzyki. Przed podaniem deser udekorować sosem żurawinowym i listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy