POMARAŃCZOWE ŚLEDZIE

0 (0 ocen)

  • 15 min

Śledzie i owoce lubią się, nawet bardzo, spróbujcie takiego połączenia

  • 15 min

Składniki:

  • 40 dag płatów śledziowych solonych
    4 duże pomarańcze
    szklanka dobrej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
    garść całej suszonej żurawiny
    pieprz

Pomarańczowe śledzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty śledziowe moczymy w wodzie ok 2 godzin. Po tym czasie wyjmujemy,
    kroimy w kawałki, zalewamy świeżo wyciśniętym sokiem z 3 pomarańczy.
    Odstawiamy na 2 godz. Po tym czasie oliwę z oliwek mieszamy z sokiem
    wyciśniętym z pozostałej 1 pomarańczy. Dodajemy suszoną żurawinę.
    Delikatnie oprószamy czarnym pieprzem . Z 1/4 pomarańczy kroimy cienko
    skórkę ( bez białej skórki spodniej) . Dodajemy do oliwy. Tak
    przygotowaną zalewamy śledzie na noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy