Pomarańczowe zrazy z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę przekrawamy na plastry ( u mnie 4) Rozbijamy tłuczkiem ( używając foli spożywczej by nie podziurawić mięsa)
Składniki marynaty łączymy zalewamy karkówkę-mieszamy dłońmi. Przykrywamy folią odstawiamy do lodówki na 3-4 h. ( u mnie na całą noc)
2.Ogórka przekrawamy pionowo na cztery części , słoninę kroimy w paski , podsmażamy chwilkę.
Każdy plaster zamarynowanego mięsa smarujemy łyżeczką musztardy , przy jednym z końców kładziemy kawałek ogórka oraz kawałki słoniny.
3.Zwijamy szczelnie zrazy . Złączenia mięsa z czepiamy wykałaczkami lub związujemy nitką.
4.Na patelni rozgrzewamy smalec.Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące , obsmażamy po 1-2 min z każdej strony.
5.Przekładamy go garnka zalewamy sokiem pomarańczowym , resztę dopełniamy wodą by zrazy były prawię zakryte. Dodajemy liście laurowe , pieprz oraz obrane ząbki czosnku. Dusimy 30 min na wolniutkim ogniu. Po tym czasie łyżeczkę mąki łączymy z 2 łyżkami zimnej wody oraz odrobiną sosu , przelewamy do garnka , mieszamy , dusimy razem ok 5 min.
Podajemy posypane posiekanym koperkiem.
Komentarze