Pomarańczowiec z piernikami

5 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubię sama wymyślać przepisy na ciasta. Szczególnie, gdy efekt jest tak zadowalający jak w tym przypadku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Miodowo-herbaciane placki:
    * 25 dag margaryny
    * 4 jajka
    * 1/4 szklanki miodu
    * 1/4 szklanki esencji z herbaty
    * 2 szklanki mąki
    * 10 dag cukru
    * 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    * 1 przyprawa do piernika
    Masa pomarańczowa:
    * kostka masła
    * 2 kisiele pomarańczowe z cukrem
    * 2 szklanki soku pomarańczowego
    * 1 galaretka pomarańczowa
    Masa śmietanowa:
    * 0,5 l. śmietany kremówki 30%
    * 3 łyżki cukru pudru
    * 3 łyżeczki żelatyny
    Polewa czekoladowa:
    * 13 dag margaryny
    * 5 łyżek cukru pudru
    * 3 łyżki kakao
    * 3 łyżki wody
    * 1 łyżka żelatyny
    * 5 łyżek gęstej śmietany

    * 40 dag pierników w czekoladzie
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pomarańczowiec z piernikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję z herbaty oraz wsypujemy sypkie składniki. Z białek ubijamy pianę. Delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na dwie części. Każdy placek pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (25x36) w 180 stopniach C ok. 25 minut.
    Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy.
    Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier i przestudzoną żelatynę.
    Polewa: W garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę, kakao, cukier i margarynę (nie gotujemy!). Po przestudzenie (masa ma być lekko ciepła) dodajemy cały czas mieszając śmietanę.
    Przełożenie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa.
    Ciasto schłodzić w lodówce.

Porady

Placki od razu są miękkie więc, nie trzeba czekać kilku dni na konsumpcję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować