Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie

4.5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Pyszny, delikatny serniczek pachnący nadchodzącymi świętami. Idealny dla wielbicieli pierników i pomarańczy :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Piernikowy spód:
    1/3 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka miodu
    50 g czekolady
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 szklanki mleka
    2 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    skórka otarta z 1 pomarańczy

    Masa serowa:
    1 kg zmielonego twarogu
    400 g śmietany 18%
    8 jajek
    1,5 szklanki cukru
    3 budynie śmietankowe
    1 pomarańcza (puree)
    100 g rodzynek

    Polewa:
    150 g mlecznej czekolady
    3-4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Piernik Desery

Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie 1. Piernikowy spód: W garnuszku roztapiamy masło z cukrem i razem mieszamy. Następnie dodajemy miód, połamaną czekoladę, przyprawę do piernika, kakao oraz cynamon i razem wszystko mieszamy i podgrzewamy do roztopienia czekolady. Wyłączamy palnik i dodajemy sodę, mleko oraz jajka. Wszystko mieszamy i na koniec dodajemy mąkę i skórkę otartą z pomarańczy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę piernikową przelewamy do formy o wymiarach 24 x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
  • Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie 2. Masa serowa: Rodzynki sparzamy we wrzątku i studzimy. Obraną i pozbawioną białych błonek pomarańczę miksujemy na puree. Wszystkie składniki masy serowej miksujemy do połączenia.
  • Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie 3. Masę przelewamy na podpieczony spód. Na wierzch sypiemy rodzynki i delikatnie zatapiamy je w masie serowej. Pieczemy jeszcze ok. 60-70 minut w 180 stopniach. Studzimy najpierw w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy i całkowicie zimny wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
    Czekoladę roztapiamy na parze i mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujmy sernik. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować