Pomarańczowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy aż masa stanie się lśniąca. Po chwili dodajemy żółtka,delikatnie mieszamy,zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy po łyżce wymieszanej mąki z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, na przemian wlewamy rozpuszczone chłodne masło oraz skórkę startą z pomarańczy.
Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem.Pieczemy około 35 minut w temp 160*c
Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta.
2.Masa:
W szklance mleka rozrabiamy budynie z mąką pszenną tak aby nie było grudek,resztę zagotowujemy z cukrami,gotujemy budyń.Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz sok z cytryny.Miksujemy na puszysty krem.
3.Składniki ponczu łączymy ze sobą
4.Przełożenie:
Pierwszy płat biszkopta nasączamy ponczem smarujemy musem pomarańczowym oraz połową kremu przykrywamy biszkoptem i czynność powtarzamy,przykrywamy znów biszkoptem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy.Zostawiamy ciasto na całą noc w lodówce aby stężało.
Komentarze