Pomarańczowy puszek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z aksamitnym rozpływającym się w ustach kremem z nutą pomarańczy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • Biszkopt:
    6 jaj wiejskich
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g masła
    2 łyżki startej skórki z pomarańczy

    Krem:
    850 ml mleka 3,2%
    250 g masła
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki mąki pszennej
    5 łyżek cukru
    16 g cukru waniliowego
    3 łyżki soku z pomarańczy
    400 ml musu lub dżemu pomarańczowego

    Poncz:
    3/4 szklanki wody
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki rumu lub wódki

    Polewa czekoladowa do dekoracji
    złoty krokant
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Pomarańczowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy aż masa stanie się lśniąca. Po chwili dodajemy żółtka,delikatnie mieszamy,zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy po łyżce wymieszanej mąki z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, na przemian wlewamy rozpuszczone chłodne masło oraz skórkę startą z pomarańczy.
    Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem.Pieczemy około 35 minut w temp 160*c
    Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta.
  • 2. Masa:
    W szklance mleka rozrabiamy budynie z mąką pszenną tak aby nie było grudek,resztę zagotowujemy z cukrami,gotujemy budyń.Studzimy.
    Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz sok z cytryny.Miksujemy na puszysty krem.
  • 3. Składniki ponczu łączymy ze sobą
  • 4. Przełożenie:
    Pierwszy płat biszkopta nasączamy ponczem smarujemy musem pomarańczowym oraz połową kremu przykrywamy biszkoptem i czynność powtarzamy,przykrywamy znów biszkoptem polewamy polewą czekoladową i dekorujemy.Zostawiamy ciasto na całą noc w lodówce aby stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Masa budyniowa Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort makowo-pomarańczowy

To może cię zainteresować