Pomidorki koktajlowe w słonej zalewie

4.46 (194 ocen)

Pomidorki koktajlowe zamknęłam w słoikach w towarzystwie takim jakie do nich pasuje: czosnek, oregano i oliwa z oliwek. Są wyśmienite do sałatek i sosów.

Składniki:

  • 1 kg pomidorków koktajlowych
    do każdego półlitrowego słoika:
    po 1 dużym ząbku czosnku
    1/3 łyżeczki suszonego oregano lub suszonej bazylii
    1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
    Zalewa:
    1 litr wody
    3/4 łyżki soli niejodowanej
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.46 (194 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Pomidorki koktajlowe w słonej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć i każdego lekko nakłuć nożem.
    Do wyparzonych słoików włożyć pokrojone na plastry ząbki czosnku, dodać oregano i oliwę z oliwek.
    Słoiki napełnić pomidorkami koktajlowymi.
    Zagotować składniki zalewy i wlać do słoików tyle, aby zakryła pomidory. Zakręcić słoiki.
    Pasteryzować 3-4 minuty, a następnie odstawić do góry dnem.
    Słoiki z pomidorkami przenieść do chłodnego pomieszczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować