Pomidorki koktajlowe zamknęłam w słoikach w towarzystwie takim jakie do nich pasuje: czosnek, oregano i oliwa z oliwek. Są wyśmienite do sałatek i sosów.
Składniki:
1 kg pomidorków koktajlowych
do każdego półlitrowego słoika:
po 1 dużym ząbku czosnku
1/3 łyżeczki suszonego oregano lub suszonej bazylii
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
Zalewa:
1 litr wody
3/4 łyżki soli niejodowanej
1 łyżeczka cukru
Pomidorki koktajlowe w słonej zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć i każdego lekko nakłuć nożem.
Do wyparzonych słoików włożyć pokrojone na plastry ząbki czosnku, dodać oregano i oliwę z oliwek.
Słoiki napełnić pomidorkami koktajlowymi.
Zagotować składniki zalewy i wlać do słoików tyle, aby zakryła pomidory. Zakręcić słoiki.
Pasteryzować 3-4 minuty, a następnie odstawić do góry dnem.
Słoiki z pomidorkami przenieść do chłodnego pomieszczenia.
Komentarze