W moim domu w sezonie domowy ogródek zawsze obfituje w pomidorki koktajlowe. Postanowiłam więc zamknąć odrobinę lata do słoika. Pomidorki wyszły tak jak zamierzałam – słodko – kwaśne, z orientalną nutą.
Składniki:
4 kg pomidorków koktajlowych (dowolna odmiana)
Do każdego słoika o poj. 1L:
4 – 6 półplastrów białej cebuli
2 – 4 gałązki natki pietruszki
1 łyżeczka całych owoców kolendry
Zalewa do rozlania do 9 słoików o poj. 1L:
8 szklanek wody
2 szklanki octu 10%
2 i ½ szklanki cukru
2 łyżki curry
2 łyżki papryki słodkiej mielonej
1 łyżka soli
Pomidorki koktajlowe z curry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zalewy zagotować i wystudzić. Pomidorki nałożyć do słoików, dodając na wierzch cebulę, natkę pietruszki i kolendrę. Zalewą zalać zawartość słoików, następnie zakręcić. Pasteryzować 5 – 7 min.
Komentarze