pomidorowy krem z soczewicy z mozarellą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Pyszna odmiana tradycyjnej pomidorówki.Mozarella świetnie komponuje się z całością i rozpływa się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 szkl czerwonej soczewicy
    2 duże pomidory
    1 puszka pomidorów
    1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła
    1/2 posiekanej cebuli
    2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    2 marchewki
    500 ml wywaru warzywnego
    garść świeżego posiekanego koperku
    3 łyżeczki ketchupu pikantnego
    1 szczypta ostrej papryki
    2 szczypty łagodnej papryki
    sól
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 puszka zielonego groszku
    1 kulka mozarelli

Pomidorowy krem z soczewicy z mozarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wrzucić masło, oliwę, posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć, dodać startą marchewkę i opłukaną soczewicę. Zalać bulionem i gotować na małym ogniu pod przykrywką ok 10 minut, aż soczewica i marchewka będą miękkie.
    W międzyczasie sparzyć i obrać pomidory ze skórki.
    Dodać do wywaru i gotować jeszcze 5 minut.
    Zdjąć z ognia dodać ketchup, przyprawy, cytrynę i koperek, wszystko zmiksować blenderem na gładką masę.
    Wrzucić groszek i podgrzać jeszcze 3-4 minuty.
    Mozarellę pokroić w kostkę.
    Do miseczki wlać zupę, dodać ser i posypać koperkiem.

Notka redakcyjna

KH_04-2016

Komentarze

Podobne przepisy