Pomidorowa na soku

4.5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam zupę pomidorową, dlatego przygotowuję ją na różne sposoby. Dodatek soku pomidorowego sprawia, że ma bardziej wyrazisty smak.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -2 l. wody
    -0,5 kg żeberko
    -5 dużych pomidorów
    -pęczek włoszczyzny (kawałek selera, 4 marchewki, 2 pietruszki, natka pietruszki, kawałek pora)
    -1 cebula
    -2 szklanki soku pomidorowego
    -250 g koncentratu pomidorowego
    -250 g śmietany 18%
    -2 łyżki vegety
    -4 listki laurowe
    -garść majeranku
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Pomidorowa na soku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberko gotujemy w wodzie z majerankiem i listkami laurowymi przez około 40 minut.
  • 2. Dodajemy seler, pokrojoną w kostkę marchewkę, startą na tarce pietruszkę i pokrojonego w talarki pora oraz cebulę w całości. Gotujemy do miękkości warzyw.
  • 3. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i sok pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i vegetę.
  • 4. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy.

Porady

-Aby śmietana nie zważyła się w zupie, zanim ją dodamy, rozrabiamy ją w miseczce z kilkoma łyżkami zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sok pomidorowy Włoszczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować