Zupa pomidorowa na piersi z makaronem

4.97 (206 ocen)

  • 35 min

Zupa prosta, szybka i smaczna.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
    2/3 opakowania dowolnego makaronu (można łączyć rodzaje, kształty)
    2 marchewki
    1/3 selera
    1 pietruszka
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    50 ml śmietany 30 %
    natka pietruszki
    4-5 ziarenek ziela angielskiego
    3-4 liście laurowe
    1 łyżeczka majeranku
    3-4 łyżeczki papryki słodkiej
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka bazylii
    pieprz
    sól
    opcjonalnie: kminek, tymianek, rozmaryn
Wystaw ocenę:

4.97 (206 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pomidorowa na piersi z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy (np. z nadmiaru tłuszczu, żył, kosteczek czy niteczek krwi). Dzielimy na kilka mniejszych porcji.
    Wrzucamy do garnka (10l) napełnionego do 1/3 wysokości zimną wodą i gotujemy. Jeśli pojawią się szumowiny zbieramy i wyrzucamy.
  • 2. Do garnka wrzucamy obraną pietruszkę, seler, marchewkę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i szczyptę pieprzu.
  • 3. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy pozostałymi przyprawami (oprócz natki), dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietanę i ponownie zagotowujemy.
  • 4. Wyłączamy gaz, wrzucamy makaron i natkę pietruszki. Przykrywamy garnek, aby makaron "doszedł". W ten sposób makaron się nie rozgotuje, a będzie w sam raz.
  • 5. Ugotowane w zupie mięso można wyjąć, podrobić i ponownie dorzucić do zupy lub "łowić" na talerze w takich kawałkach jak jest.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować