Zupa pomidorowa na piersi z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy (np. z nadmiaru tłuszczu, żył, kosteczek czy niteczek krwi). Dzielimy na kilka mniejszych porcji.
Wrzucamy do garnka (10l) napełnionego do 1/3 wysokości zimną wodą i gotujemy. Jeśli pojawią się szumowiny zbieramy i wyrzucamy.
2.Do garnka wrzucamy obraną pietruszkę, seler, marchewkę pokrojoną w kostkę, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i szczyptę pieprzu.
3.Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy pozostałymi przyprawami (oprócz natki), dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietanę i ponownie zagotowujemy.
4.Wyłączamy gaz, wrzucamy makaron i natkę pietruszki. Przykrywamy garnek, aby makaron "doszedł". W ten sposób makaron się nie rozgotuje, a będzie w sam raz.
5.Ugotowane w zupie mięso można wyjąć, podrobić i ponownie dorzucić do zupy lub "łowić" na talerze w takich kawałkach jak jest.
Komentarze