Pomidorowa na rosole to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Jest pyszna, zdrowa i tania. Przepis na pomidorową z rosołu jest banalnie prosty i nie wymaga długiego czasu spędzonego w kuchni. Zobaczcie jak zrobić zupę pomidorową na rosole. To najlepszy sposób na wykorzystanie rosołu, który został z poprzedniego dnia.
5 (179 ocen)
Porady
Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis na pomidorową z rosołu jest bardzo prosty. Wystarczy zaprawić rosół koncentratem pomidorowym i śmietaną. Te dwa składniki wystarczą, aby z niedzielnego rosołu zrobić pyszną poniedziałkową pomidorówkę. Oczywiście podstawowy przepis na pomidorową z rosołu możemy modyfikować, wzbogacając ją o różne przyprawy i dodatki. Aby nadać jej charakteru, możemy przyrządzić ją na ostro lub dodać do niej paprykę wędzoną. Innym dodatkiem, dzięki któremu pomidorowa z rosołu nabierze wyjątkowego smaku, jest serek topiony. Można użyć go zamiast śmietany do zabielenia zupy. Dzięki temu pomidorowa na rosole nabierze bardziej aksamitnej konsystencji i delikatnego smaku. Dobra zupa pomidorowa na rosole musi być treściwa i sycąca. Najlepiej więc podać ją z jakimś dodatkiem skrobiowym. Najpopularniejszą wersją tego przepisu jest pomidorowa na rosole z makaronem lub ryżem, ale do wyboru mamy też mniej popularne dodatki. Zupa pomidorowa z rosołu będzie smakowała wyśmienicie również groszkiem ptysiowym lub grzankami. Ciekawym pomysłem jest też pomidorowa na rosole z dodatkiem makaronu orzo, który kształtem przypomina ziarenka ryżu. Taki pomysł to niejako połączenie pomidorowej z ryżem i makaronem. Do naszej zupy możemy dodać także mięsną wkładkę jak na przykład pulpety z mięsa mielonego.
Komentarze