Pomidorowa tarta rustykalna

0 (0 ocen)

To pyszny pomysł na smaczny obiad lub kolację. Takie połączenie pomidorów, fileta, sera i ciasta kruchego smakuje pysznie. Dodatkowo tarta ma ciekawy kształt i nie potrzebujemy specjalnej formy by ją przygotować.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 250 g mąki,
    • 1 jajko,
    • 1- 2 łyżki wody,
    • ok 1/2 łyżeczki soli,
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
    • 120 gram masła,
    • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.

    Nadzienie:
    • 1 jajko,
    • ok 80 gram sera żółtego,
    • 1 mały filet z kurczaka,
    • ok 3 pomidory,
    • ok 6 oliwek czarnych,
    • 2 gałązki rozmarynu,
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • świeżo mielona sól morska,
    Dodatkowo:
    • jajko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Pomidorowa tarta rustykalna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • oprószanie filetu 1. NADZIENIE:
    Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Starty łączymy z roztrzepanym jajkiem. Filet myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i przysmażamy. Pomidory i oliwki kroimy w plasterki.
  • składniki ciasta 2. CIASTO:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę . Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
  • gotowe ciasto 3. Gotowe schładzamy około 40 minut.
  • wykładnie nadzienia 4. Schłodzone ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm. Środek ciasta smarujemy masą serową (starty ser wymieszany z jajkiem) pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na ser wykładamy przysmażony filet, który posypujemy natką pietruszki.
  • wykładanie nadzienia 5. Filet przykrywamy plasterkami pomidora. Pomiędzy plasterki pomidora wykładamy pokrojone oliwki. Całość posypujemy świeżymi igiełkami rozmarynu.
  • przed pieczeniem 6. Pozostawiony „margines” ciasta zawijamy do środka nakładając go na nadzienie. Brzegi delikatnie dociskamy, smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Całość oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
    Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją około 35 minut w 180°C. Upieczoną wyciągamy i podajemy na ciepło

Porady

Podaje ją na ciepło z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować