Zupa pomidorowa często gości na moim stole, ponieważ jest jedną z ulubionych moich i mojego Męża. Staram się przygotowywać i urozmaicać ją na różne sposoby.
1 godz. 10 min
Składniki:
-1 duża porcja rosołowa
-5 dużych pomidorów
-5 marchewek
-5 gałązek świeżej bazylii
-5 ziaren ziela angielskiego
-4 listki laurowe
-3 duże kule mozzarelli
-3 łyżki koncentratu pomidorowego
-2 pietruszki
-2 ząbki czosnku
-250 ml śmietany 18%
-1 łyżka suszonego lubczyku
-1 łyżka papryki słodkiej
-0,5 łyżki przyprawy uniwersalnej
-pieprz do smaku
-3 l wody
Pomidorowa z mozzarellą i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porcję rosołową zalewamy wodą. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy około 20 minut.
2.Gdy mięso się wyszumuje zdejmujemy pianę i wrzucamy obraną i umytą marchew i pietruszkę oraz lubczyk (najpierw przecierając go przez dłonie). Gotujemy 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy porcję rosołową.
3.1 pomidora kroimy w kostkę, resztę miksujemy na papkę. Wrzucamy do zupy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i gotujemy 10 minut.
4.4 łyżki wazowe zupy wlewamy do miski i dokładnie mieszamy ze śmietaną, tak aby nie było grudek. Powoli, ciągle mieszając wlewamy do zupy. Gotujemy kilka minut.
5.Z porcji rosołowej obieramy mięso i wrzucamy do zupy. Dodajemy paprykę słodką, przyprawę uniwersalną i pieprz. Dokładnie mieszamy i gotujemy 2 minuty. Jeżeli smak zupy nam odpowiada i nie musimy jej już doprawiać dodajemy drobno posiekaną bazylię i połamaną na małe kawałki mozzarellę. Zagotowujemy, aż ser lekko się rozpuści.
Komentarze