Pomidorowa z pieczonych pomidorów z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory myjemy, osuszamy, nacinamy, posypujemy solą i pieczemy około 30 minut w 180°C.
Z upieczonych ściągamy skórkę.
2.Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy do niej marchew. Smażymy na małym ogniu, by zmiękła. Zalewamy całość wodą. Dokładamy pomidory, pokrojone listki bazylii i razem gotujemy około 5-10 minut. Pod koniec dokładamy pokrojony w kostkę ser. Całość miksujemy. Doprawiamy do smaku.
Dodatek soli może okazać się niekonieczny, gdyż ser pleśniowy jest słony.
3.Zmiksowaną zupę zagotowujemy.
Podajemy z kawałkami sera oraz kleksami wykonanymi z śmietany lub jogurtu ( u mnie śmietana). Dekorujemy bazylią.
Komentarze