Pomidorowa z pieczonych pomidorów z serem pleśniowym

5 (171 ocen)

U mnie w domu pomidorowa króluje wśród zup. Jest uwielbiana przez wszystkich. Oto inna jej odsłona o równie ciekawym i pysznym smaku:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 kg pomidorów,
    • 120 g sera pleśniowego,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Papryka chili, pieprz, sól do smaku,
    • 1 marchew,
    • Kilka świeżych liści bazylii,
    • Około 2 litry wody,
    • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,
    • 2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Pomidorowa z pieczonych pomidorów z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • UPIECZONE POMIDORY 1. Pomidory myjemy, osuszamy, nacinamy, posypujemy solą i pieczemy około 30 minut w 180°C.
    Z upieczonych ściągamy skórkę.
  • GOTOWANIE 2. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlewamy oliwę i dodajemy do niej marchew. Smażymy na małym ogniu, by zmiękła. Zalewamy całość wodą. Dokładamy pomidory, pokrojone listki bazylii i razem gotujemy około 5-10 minut. Pod koniec dokładamy pokrojony w kostkę ser. Całość miksujemy. Doprawiamy do smaku.
    Dodatek soli może okazać się niekonieczny, gdyż ser pleśniowy jest słony.
  • 3. Zmiksowaną zupę zagotowujemy.
    Podajemy z kawałkami sera oraz kleksami wykonanymi z śmietany lub jogurtu ( u mnie śmietana). Dekorujemy bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor Ser pleśniowy Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować