Pomidorowa z tartą marchewką

0 (0 ocen)

Pyszna i pożywna zupka na chłodne zimowe dni. Z dodatkiem ryżu stanowi zdrowe i sycące danie.

Składniki:

  • ok. 2 l rosołu lub wywaru warzywnego
    3-4 marchewki
    100 g zielonej fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki
    natka pietruszki
    sól, pieprz do smaku
    koncentrat pomidorowy

Pomidorowa z tartą marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zielona fasolkę ugotować w osolonej wodzie (mrożoną można dodać od razu do zupy). Tak przygotowane warzywa oraz czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do gotującego się wywaru. Dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i natkę pietruszki, gotować całość przez ok. 15 min. W kubku połączyć śmietanę, mąkę i odrobinę gorącego wywaru. Zdjąć garnek z palnika i ciągle mieszając dodać zawartość kubka, a następnie całość zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy