Przepyszna, aromatyczna warzywna zupa, idealna do przemycenia jarzyn dla warzywnych niejadków!
45 min
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
pół selera lub jeden mały
1 passata pomidorowa w kartoniku
1 – 2 ząbki czosnku
pół szklanki soczewicy
oliwa
sól
pieprz
pieprz cayenne
Pomidorowa zupa krem z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Podsmażyć chwilę na oliwie (ok. 4 łyżki) razem z posiekanym czosnkiem. Zalać wodą (ok. 1,2 litra) dodać soczewicę. Ugotować do miękkości warzyw (ok. pół godziny). Do ugotowanych warzyw wlać passatę, zagotować. Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne (1/4 łyżeczki).
Komentarze