Pomidorowa zupa krem z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepyszna, aromatyczna warzywna zupa, idealna do przemycenia jarzyn dla warzywnych niejadków!

  • 45 min

Składniki:

  • 2 marchewki
    1 pietruszka
    pół selera lub jeden mały
    1 passata pomidorowa w kartoniku
    1 – 2 ząbki czosnku
    pół szklanki soczewicy
    oliwa
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne

Pomidorowa zupa krem z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Podsmażyć chwilę na oliwie (ok. 4 łyżki) razem z posiekanym czosnkiem. Zalać wodą (ok. 1,2 litra) dodać soczewicę. Ugotować do miękkości warzyw (ok. pół godziny). Do ugotowanych warzyw wlać passatę, zagotować. Zupę zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne (1/4 łyżeczki).

Porady

do zupy można także dodać cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy