Pomidorowe muszle makaronowe faszerowane cukinia.

4.5 (163 ocen)

  • 15 min

To danie na naszym stole wyladowalo podczas wakacyjnej wizyty mojego 15-letniego brata. Mlody oczywiscie poczatkowo jeczal i marudzil, ze "cukinia obrzydliwa", ze "zielone to on nie zje" ale mimo wszy

  • 15 min

Składniki:

  • Ok. 15 sztuk makaronowych muszli (conchiglioni)
    2 duze cukinie
    1 mala cebula
    Oliwa z oliwek
    2 zabki czosnku
    Sol
    Pieprz
    Zolty ser

    Sos:
    Puszka pomidorow bez skorek
    2 nieduze swieze pomidory
    Bazylia
    1 papryczka chilli
    Sol
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Pomidorowe muszle makaronowe faszerowane cukinia. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe danie i kieliszek wina 1. Makaron gotujemy wedlug instrukcji na opakowaniu, tak zeby byl al dente. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygniecia. Cebule drobno kroimy i szklimy na patelni. Cuknie scieramy na najmniejszych oczkach tarki i wrzucamy na patelnie do zeszklonej cebulki. Dodajemy przecisniety przez praske czosnek. Dodajemy sol i pieprz i smazymy do zmiekczenia sie cukinii.
    Przygotowujemy sos. Swieze pomidory wyparzamy i pozbawiamy skorki. Tniemy w kostke i wrzucamy na patelnie. Dodajemy pomidory z puszki. Drobno kroimy papryczke chilli i dorzucamy na patelnie. Dodajemy sol, pieprz i bazylie. W czasie kiedy sos sie pichci faszerujemy cukinia muszle.
    Na dno naczynia zaroodpornego wlewamy najpierw sos pomidorowy, a potem ukladamy muszle. Calosc posypujemy startym serem i wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 200* na ok. 7-8 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować