Pomidorowe curry z kurczakiem i miętą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś zapraszam na aromatyczne i wyraziste smaki kuchni azjatyckiej. Pomidorowe curry z kurczakiem i miętą to prawdziwa gra smaków i aromatów oraz uczta dla naszych kubków smakowych. Danie przeplata pikanteria i wyrazistość sosu pomidorowego z intensywnością curry, cynamonu, czosnku, kuminu i mięty.

  • 30 min

Składniki:

  • - makaron świderki
    - pierś z kurczaka
    - świeża mięta
    - 400 g przecieru pomidorowego
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    - 3 ząbki czosnku
    - świeża mięta

    PRZYPRAWY
    - 3 łyżeczki curry
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - 1/3 łyżeczki cynamonu
    - 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    - szczypta rozmarynu
    - 4 goździki
    - 0,5 łyżeczki kurkumy
    - sól i pieprz
    - 2 -3 łyżeczki cukru trzcinowego
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pomidorowe curry z kurczakiem i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Makaron świderki gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, goździków i szczypty kuminu.
  • 2 2. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy 2 łyżeczki curry, dokładnie nacieramy i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie podsmażamy kawałki kurczaka na odrobinie oleju, a następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę razem przesmażamy.
  • 3 3. Następnie zalewamy kawałki kurczaka przecierem pomidorowym i dodajemy 1 łyżkę koncentratu oraz przyprawy: 1 łyżeczkę curry, słodką paprykę, cukier trzcinowy, pieprz cayenne, rozmaryn, kumin oraz cynamon i dusimy wszystko około 10 minut do lekkiego zgęstnienia sosu. Na sam koniec doprawiamy go solą i świeżo zmielonym pieprzem.
    Gotowe curry podajemy z makaronem i listkami świeżej mięty. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować