Pomidorowe lasagne z grillowanym bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron lasagne podgotowujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty, aż lekko zmięknie. Bakłażana kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm i grillujemy na patelni grillowej. Filet z kurczaka myjemy, obkrawamy, przyprawiamy dowolnie i smażymy. Po usmażeniu, mięso studzimy, a kiedy jest już chłodne, kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2.Następnie przygotowujemy sos. Miksujemy ze sobą pomidory, śmietanę, bazylię i czosnek. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W naczynkach do lasagne układamy warstwy. Najpierw płat makaronu, polewamy sosem, układamy plastry bakłażana. Kolejny płat makaronu, sos, posypujemy pokrojonym kurczakiem i posypujemy startym serem. Ponawiamy obydwie warstwy, tym razem w odwrotnej kolejności, najpierw mięsną, potem z bakłażanem.
Pieczemy przykryte folią aluminiową przez około 25 min w temperaturze 180 stopni.
Komentarze