Pomidorowe paluszki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki suche (mąkę, cukier , drożdże, sól) mieszamy.
(Jeśli używamy świeżych drożdży najpierw robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosły)
W oddzielnej misce roztrzepujemy jajka z roztopionym masłem i mlekiem. Wlewamy mieszaninę do składników suchych i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie za rzadkie dodajemy po troszku mąki.
Ciasto odstawiamy na około 2 godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Kiedy ciasto już urośnie odrywamy po kawałku, lekko rozwałkowujemy, smarujemy taki placek koncentratem z przyprawami, zwijamy w świderek i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Pieczemy w 180 stopniach około 18-20 minut. (sprawdzać , bo ja niestety lekko przypaliłam ;) )
Komentarze