POMIDOROWE SERCA z RICOTTĄ PACHNĄCE BAZYLIĄ

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Takie ravioli w kształcie serduszek mogą być ciekawym pomysłem na walentynkowy obiad lub romantyczną kolację we dwoje. A do tego jakie smaczne….Polecam od serca;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto:
    0,4 kg mąki
    3 jajka
    ok. 100 ml letniej wody
    ok. 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
    szczypta soli


    na nadzienie:
    250 g ricotty
    50 g startego sera typu parmezan
    jajko + białko do posmarowania ciasta
    1 ugotowany średni ziemniak
    6 listków świeżej bazylii
    sól
    czarny pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej (wg uznania)

    dodatkowo:
    białko lub ewentualnie woda do posmarowania ciasta
    ok. 100 g masła
    ok. 50 g startego sera typu parmezan
    świeża bazylia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ravioli

Pomidorowe serca z ricottą pachnące bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, posolić, zrobić wgłębienie, wbić do środka jajka i dodać koncentrat. Roztrzepywać widelcem jajka zabierając po trochu mąki. Jak masa jajecznia zgęsnieje zacząć zagniatać ciasto rękami i dodawać po troszkę wody(tyle ile 'zabierze ciast'). Ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię spożywczą i odstawić na min.0,5 godziny. Po tym czasie ciasto odpocznie i będzie się lepiej rozwałkowywać.
  • 2. W międzyczasie przygotować nadzienie. W misce połączyć ze sobą przeciśniętego przez praskę ziemniak, ricottę (odcedzoną na sitku z serwatki), starty na drobnej tarce parmezan, jajko, pokrojone drobno listki bazylii. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Nadzienie wstawić do lodówki.
  • 3. Ciasto podzielić na części. Porcję ciasta rozwałkowywać wałkiem na cienki placek (stolnicę w razie potrzeby podsypywać mąką). Nałożyć (w odstępachw ok. 3 cm od siebie) farsz (ok. 1 łyżeczki na 1 serduszko). Ilość farszu i odległość zależy od wielkości foremki- serduszka jakim dysponujecie. Ciasto naokoło farszu posmarować rozkłóconym białkiem lub wodą.
  • 4. Teraz przykryć kolejnym rozwałkowanym plackiem ciasta, palcami docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem (wypychajc powietrze), a następnie foremką wycinać serduszka (z farszem znajdującym się w centrum).
  • 5. Zagotować osoloną wodę, włożyć porcję pierożków i gotować przez około 5-7 minut (zależy od grubości ciasta).
  • 6. W międzyczasie na głębkiej patelnię roztopić masło, dodać parę liskówbazylii .Ugotowane serca wyjąć łyżką cedzakową i włożyć na patelnię z masłem, delikatnie wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać posypane startym parmezanem i udekorowane listkami bazylii.. Buon Appetito!

Porady

Kto posiada mikser planetarnym będzie bardzo pomocny. Podzielić ciasto na części i za pomocą odpowiedniej przystawki do miksera (wałkowarki) rozwałkować ciasto zgodnie z instrukcją obsługi waszego modelu miksera, a następnie postępować zgodnie z pkt. 3 i 4 Do przygotowania, nadziewania serduszek idealnie nadają się foremki do pierogów w kształcie serca dostępne w sprzedaży (patrz zdjecie). Ilość koncentratu dodana do ciasta zależy od jego mocy. Musicie sami w trakcie zagniatania zdecydować ile go potrzeba. Weźcie pod uwagę, że w czasie gotowania serca nabiorą bardziej intensywnego, czerwonego koloru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować