Bardzo pyszne połączenie, uwielbiam takie śledzie. Polecam.
Składniki:
śledzie 6 lub 7 filetów
żurawina suszona 5 dkg
morele suszone 10 dkg
przecier pomidorowy 210 gram
olej rzepakowy 1/4 szklanki
cebula 3 sztuki
liście laurowe 3 sztuki
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz, sól i cukier do smaku
Pomidorowe śledzie z żurawiną i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe płuczemy, zlewamy zimną wodą i moczymy ze 2 godziny, po godzinie wymieniamy wodę. Osuszone śledzie (np. ręcznikiem papierowym) kroimy w poprzek na 4- 5 części w szersze paski.
2.Cebulę obieramy i kroimy na piórka. Następnie lekko szklimy na rozgrzanym oleju. Dolewamy przecier pomidorowy, oraz około 3/4 szklanki wody, dalej dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem - dusimy na małym ogniu około 13-15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
3.Po tym czasie dodajemy suszoną żurawinę oraz sparzone i pokrojone morele. Dusimy razem jeszcze 3 minuty. Gotowy sos do śledzi studzimy.
4.W misce układamy łyzkę sosu, następnie kawałki śledzi i układamy tak warstwami, aż do skończenia się składników. Przykrywamy i odkładamy do lodówki na 2 dni do "przegryzienia się".
Komentarze