Nie zawsze mam ochotę na mięso, zawsze jednak mam ochotę na spaghetti:). To jedno z tych dań, które można przygotować zupełnie bez udziału mięsa. Szybko, tanio, smacznie, polecam:).
Składniki:
500g makaronu spaghetti
1 litr passaty pomidorowej
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
olej
ser do posypania
bazylia do dekoracji
Pomidorowe spaghetti bez mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
2.Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, i marchewkę, pod koniec dodajemy czosnek, podsmażamy kilka sekund, po czym wlewamy passatę. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut do zredukowania płynów.
3.Makaron łączymy z sosem. Przed podaniem posypujemy startym serem, dekorujemy listkami bazylii.
Komentarze