Pomidorowo – paprykowy chłodnik z nutką ostrości

5 (1 ocen)

  • 30 min

Orzeźwiający, chłodzący, letni pomysł na obiad w upalne dni. Chłodnik z bombą witaminową, w którym słodki smak dojrzewających w słońcu pomidorów idealnie komponuje się z ostrością papryczki.

  • 30 min

Składniki:

  • 750g pomidorów
    1 czerwona papryka
    1 ogórek
    1/2 małej papryczki chilli
    1 cebula
    100ml wody mineralnej niegazowanej
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    garść świeżej bazylii
    2 łyżki oliwy extra virgin
    sól
    cukier
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Pomidorowo – paprykowy chłodnik z nutką ostrości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1i20dv2 1. Pomidory sparzyć, usunąć skórę i pokroić w mniejsze cząstki. Papryki umyć i pozbawić gniazda nasiennego. Paprykę pokroić
    w kostkę a papryczkę chilli drobno posiekać. Obrać ogórka i cebulę, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do blendera, wlać wodę, dodać sok z cytryny, obrany czosnek, bazylię, oliwę
    i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić wedle uznania solą i cukrem. Najlepiej podawać schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować