Orzeźwiający, chłodzący, letni pomysł na obiad w upalne dni. Chłodnik z bombą witaminową, w którym słodki smak dojrzewających w słońcu pomidorów idealnie komponuje się z ostrością papryczki.
30 min
Składniki:
750g pomidorów
1 czerwona papryka
1 ogórek
1/2 małej papryczki chilli
1 cebula
100ml wody mineralnej niegazowanej
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
garść świeżej bazylii
2 łyżki oliwy extra virgin
sól
cukier
Pomidorowo – paprykowy chłodnik z nutką ostrości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparzyć, usunąć skórę i pokroić w mniejsze cząstki. Papryki umyć i pozbawić gniazda nasiennego. Paprykę pokroić
w kostkę a papryczkę chilli drobno posiekać. Obrać ogórka i cebulę, pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa przełożyć do blendera, wlać wodę, dodać sok z cytryny, obrany czosnek, bazylię, oliwę
i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawić wedle uznania solą i cukrem. Najlepiej podawać schłodzony.
Komentarze