Pomidorowo- szpinakowy chlebek z chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzać lekko sok pomidorowy, zalać nim rozkruszone drożdże z miodem, zasypać kilkoma łyżkami mąki razowej. Pozostałe drożdże rozpuścić w kilkunastu łyżkach ciepłej wody, dodać miód, także zasypać odrobiną mąki. Zaczyny zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Na drugiej części masła zeszklić papryczkę. Maki przesypać do oddzielnych misek, dodać sól i wymieszać. Do mąki razowej dodać zaczyn z sokiem pomidorowym, a do szpinakowej drugi zaczyn. Wbić jajka i odpowiednio dodać resztę składników. Dodatkowo do masy pomidorowej dolać trochę wody, aby jej konsystencja była podobna do konsystencji masy szpinakowej. Rozwałkować masę szpinakową na prostokąt o wymiarach 60x40 cm, podsypując mąką (najlepiej zrobić to na papierze do pieczenia). To samo zrobić z masą pomidorową, ale prostokąt powinien być o kilka cm mniejszy od szpinakowego prostokąta. Placek pomidorowy nakładamy na placek szpinakowy i zwijamy roladę. Wkładamy do keksówkiwyłożonej papierem do pieczeni i zostawiamy do wyrośnięcia w minimalnie nagrzanym piekarniku na 30 minut. Pieczemy w 220 st. 50-60 minut. Większą część czasu pieczenia keksówka powinna być przykryta, bo inaczej skórka bardzo się spiecze.
Komentarze