Mocno pomidorowa zapiekanka wegańska. Jest bardzo dobra. Miłośnicy bakłażanów będą zajadać ze smakiem. Sezon pomidorów w pełni więc szkoda nie wykorzystać.
1 godz. 30 min
Składniki:
200 g makaronu kokardki
2 bakłażany
8 pomidorów dużych
3 ząbki czosnku
2 cebule duże
sól ziołowa
pieprz
1 łyżeczkę cubrzycy czerwonej
przyprawa pikantna
10 pomidorków koktajlowych
5 pomidorów suszonych
bazylia świeża
20 oliwek czarnych
olej rzepakowy
Pomidory z bakłażanem zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Bakłażany myję, i kroję w plastry 0,5 cm. Każdy plaster obficie sole i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam pod wodą i osuszam plastry ręcznikiem papierowym. Smaruję każdy mocno olejem rzepakowym z dwóch stron i układam na grillu elektrycznym. Bakłażan mocno pije tłuszcz dlatego trzeba go obficie smarować olejem.Grilluję aż plastry będą miękkie.
2.Pomidory sparzam gorącą wodą. Kroję w kostkę. Cebulkę obieram i też kroję w kostkę, Przesmażam na patelni cebule, razem z czosnkiem sprasowanym, dodaję potem pomidory i smażę około 30 minut aż zrobi się fajny sos. Doprawiam sola, pieprzem, cubrzycą, przyprawą do dań pikantnych.
3.W naczyniu układam połowę makaronu, polewam sosem 1/3, na to połowa plastrów bakłażana, reszta makaronu, sos 1/3 plastry bakłażana i reszta sosu. Wstawiam do piekarnika na 30 minut temp 200 stopni. Wyjmuję dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone, oliwki czarne, suszone pomidory i wstawiam jeszcze na 10 minut. Przed podaniem dodaję bazylię świeżą
Komentarze