Pomidory z kalarepką

0 (0 ocen)

Sałatka obiadowa z pomidorów i duszonej kalarepki z dodatkiem mięty i natki pietruszki.

Składniki:

  • 400 g pomidorów (5 średniej wielkości sztuk)
    1 średnia młoda kalarepka (około 300g)
    2 średnie białe cebule
    1 ząbek czosnku
    po 1 małym pęczku mięty i natki pietruszki
    4 łyżki oleju
    2 łyzki soku z cytryny lub octu
    1 łyżka cukru
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok Dodatki

Pomidory z kalarepką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory z kalarepką 1. W garnku rozgrzać olej, wrzucić posiekane cebule i pokrojony w cenkie plastry czosnek - dusić 5 min.
  • Pomidory z kalarepką 2. Kalarepkę obrać, pokroić w 5 cm-owe plastry, następnie w zgrabne słupki. Dołożyć do garnka. Dodać sok z cytryny i cukier - dusić kolejne 5 min.
  • Pomidory z kalarepką 3. Garnek zdjąć z ognia, dodać posiekaną zieleninę, wymieszać i wystudzić.
  • Pomidory z kalarepką 4. Pomidory pokroić na cząstki wielkości wg uznania, dodać duszoną kalarepkę i wymieszać. Sałatkę doprawić pieprzem i solą.

Porady

Jeśli nie dysponujemy młodą kalarepką, można użyć dobrze dojrzałej - należy ją dodać do cebuli i czosnku już na początku duszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować