Jako emerytka mam dużo wolnego czasu, lubię zajmować się kuchnią, więc postanowiłam skorzystać i z tego przepisu. Pomidory w cieście są przepyszne i w sezonie robię je bardzo często.
Składniki:
● 1,5 kg podłużnych pomidorów
● 2 cebule
● majeranek
● oregano
● 2 łyżki oliwy
● sól, pieprz
Kruche ciasto:
● 20 dag mąki krupczatki
● 14 dag masła
● 2 żółtka
● sól
● 2 łyżki zimnej wody
Pomidory zapiekane w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory zalewamy wrzącą
wodą. Po minucie obieramy ze
skórki, przekrawamy wzdłuż na
dwie połówki. Wybieramy pestki
i miąższ. Układamy brzuszkiem do blachy. Kropimy oliwą,
posypujemy majerankiem i oregano
(nie solimy). Wstawiamy
do piekarnika na godzinę i pieczemy
w temperaturze 120 °C.
Wyjmujemy i studzimy.
2.Z podanych składników zagniatamy
ciasto i zawijamy je
w folię spożywczą. Wkładamy
do lodówki na pół godziny. Połówki
wystudzonych pomidorów
układamy w żaroodpornej
formie brzuszkami do dna, ściśle
jeden obok drugiego. Cebule
zeszklone na oliwie rozkładamy
na pomidorach. Solimy,
posypujemy majerankiem.
3.Ciasto rozwałkowujemy,
przykrywamy pomidory. Nakłuwamy
widelcem, aby powietrze
miało ujście. Wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do
temp. 170 °C na 30 minut. Po
upieczeniu i ostudzeniu przykrywamy
paterą i odwracamy.
Dekorujemy gałązkami ziół.
Komentarze