Pomidory zapiekane z kozim serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
2.Z pomidorów zetnij czubki, wycinając koło o średnicy piłeczki pingpongowej. Wydrąż miąższ i pestki.
3.Środek każdego pomidora posyp szczyptą soli, następnie odwróć pomidory i ustaw je na durszlaku.
4.Gdy sok z pomidorów będzie odciekał (około 10 minut), rozprowadź łyżkę oliwy z oliwek w naczyniu żaroodpornym, które powinno być takiej wielkości, aby pomidory utrzymały się obok siebie w pozycji pionowej.
5.W misce wymieszaj 4 łyżki oliwy z oliwek z solą i pieprzem. Dodaj pół łyżeczki tymianku i łyżkę bazylii.
6.Ustaw pomidory w naczyniu żaroodpornym wydrążonymi otworami do góry. Posyp cukrem. Włóż łyżeczką mieszankę ziołowo-oliwną do każdego pomidora.
7.Umieść naczynie w piekarniku i piecz 10 minut lub dopóki skórka pomidorów się nie pofałduje.
8.Rozgnieć widelcem kozi ser i wymieszaj go z resztą tymianku i łyżką bazylii.
9.Wyjmij pomidory z piekarnika, nie wyłączając go, i nadziej pomidory mieszanką sera i ziół, wkładając przy tym do każdego po 3 oliwki. Dodaj pieprz wedle uznania.
10.Włóż z powrotem do piekarnika na najwyższą półkę i piecz 5 minut. Przed podaniem posyp świeżą bazylią.
Komentarze