Od kilku lat jestem na emeryturze i mam dużo wolnego czasu, który poświęcam m. in. na gotowanie.Codziennie wymyślam najróżniejsze przysmaki dla ukochanych wnuków.
Składniki:
4 duże pomidory
4 jajka
2 łyżki masła
4 plastry szynki
15 dag twardego żółtego sera
2 łyżki keczupu
sól
pieprz
liście sałaty do dekoracji
Pomidory à la imperial - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory dokładnie myjemy, ścinamy czubki i wydrążamy miąższ. Pomidory posypujemy solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
2.Do każdego pomidora wbijamy po jednym jajku, polewamy stopionym masłem i podpiekamy w rozgrzanym piekarniku, aż jajko się zetnie.
3.Pomidory przykrywamy plastrami szynki i posypujemy startym żółtym serem. Polewamy keczupem i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy
kilka minut.
4.Przed podaniem pomidory przykrywamy ściętymi czubkami. Układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i od razu podajemy.
Komentarze