Pomidory à la imperial

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Od kilku lat jestem na emeryturze i mam dużo wolnego czasu, który poświęcam m. in. na gotowanie.Codziennie wymyślam najróżniejsze przysmaki dla ukochanych wnuków.

Składniki:

  • 4 duże pomidory
    4 jajka
    2 łyżki masła
    4 plastry szynki
    15 dag twardego żółtego sera
    2 łyżki keczupu
    sól
    pieprz
    liście sałaty do dekoracji

Pomidory à la imperial - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory à la imperial 1. Pomidory dokładnie myjemy, ścinamy czubki i wydrążamy miąższ. Pomidory posypujemy solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Pomidory à la imperial 2. Do każdego pomidora wbijamy po jednym jajku, polewamy stopionym masłem i podpiekamy w rozgrzanym piekarniku, aż jajko się zetnie.
  • Pomidory à la imperial 3. Pomidory przykrywamy plastrami szynki i posypujemy startym żółtym serem. Polewamy keczupem i ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy
    kilka minut.
  • Pomidory à la imperial 4. Przed podaniem pomidory przykrywamy ściętymi czubkami. Układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i od razu podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy