Pomidory faszerowane papryką i gruszką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniała, lekka przystawka do podania np przed świątecznym posiłkiem. Bardzo szybka w przygotowaniu w każdej porze roku.Spróbowałam w farszu smaku jesiennej gruszki w miejsce tradycyjnej cebulki i to połączenie z pomidorami i sałatą wyszło chyba bardzo smacznie !

  • 30 min

Składniki:

  • 4 okrągłe pomidory średniej wielkości
    ½ świeżej papryki w kolorze żółtym
    ½ świeżej papryki w kolorze zielonym
    ¼ świeżej gruszki

    Sos winegret:
    1/8 szklanki soku z cytryny
    1/8 szklanki oliwy z oliwek
    sól, pieprz, cukier do smaku
    kilka listków zielonej sałaty
    (tutaj sałata dębowa)

    szczypta słodkiej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pomidory faszerowane papryką i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. świeżą paprykę pokrój wzdłuż w piórka
    2. część gruszki obierz i pokrój wzdłuż w piórka
    3. przygotuj winegret z podanych składników i wstrząsaj o uzyskania emulsji
    4. pomidory umyj, odkrój piętki oraz usuń środek z pestkami
    5. wydrążone pomidory posól w środku oraz posmaruj pędzelkiem sosem winegret
    6. na półmisku ułóż listki sałaty oraz skrop sosem winegret
    7. pokrojona paprykę oraz gruszkę wymieszaj z pozostałym sosem
    8. przygotowane nadzienie umieść w wydrążonych pomidorach lekko ugniatając
    9. pomidory wraz z nadzieniem ułóż dekoracyjnie na listkach sałaty
    10. pomidory posyp szczyptą papryki w proszku.

Porady

Pomidory posól i wypełnij farszem tuz przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować