Pomidory faszerowane po Sycylijsku

0 (0 ocen)

  • 35 min

Moja dziewczyna spedzila kilka lat we Wloszech i bardzo czesto podsuwa mi roznorakie pomysly kulinarne. Tym razem faszerowane pomidorki prosto ze slonecznej Sycylii.

  • 35 min

Składniki:


  • 6 srednich pomidorkow

    1 puszka tunczyka w oleju 185g

    4 łyżki natki pietruszki

    2 łyżki odsączonych kaparów

    2 małe cebule

    7 dag czarnych lub zielonych oliwek

    4 łyżki bułki tartej

    5 łyżek sera zoltego

    2 ząbki czosnku

    6 łyżek oliwy

    sól, świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pomidory faszerowane po sycylijsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wydrazone pomidory 1. Pomidory umyć i wydrążyć, a miąższ posiekać.
  • farsz do pomidorkow 2. Farsz z patelni doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany miąższ z pomidorów, dodać polowe bułki tartej i 3 łyżki startego zoltego sera. Calosc przesmazyc ok. 15 minut.
  • pomidory faszerowane 3. Pomidory napełnić farszem, posypać resztą bułki tartej i startego sera.
  • faszerowane pomidorki 4. Tak przygotowane pomidory ułożyć w posmarowanej oliwą blaszce i zapiekać 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • 5. Na łyżce oliwy zarumienić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać posiekaną natkę, kapary, pokrojone oliwki i tunczyka. Przesmazyc calosc ok. 10 min.

    W osobnym garnku na czterech lyzkach oliwy zarumienic bulke tarta
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować