Już od kilku lat umiem przygotować tę sałatkę. Smakuje również moim rodzicom i znajomym.Można ją jeść nie tylko jako przekąskę, ale też na obiad albo śniadanie.
Składniki:
5 średnich pomidorów
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki śmietany 18-proc.
4-5 ząbków czosnku
szczypiorek
10-15 dag żółtego sera
sól, pieprz
Pomidory pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy ostrym nożem w plastry. Następnie układamy je w salaterce, posypujemy solą i pieprzem.
2.Majonez mieszamy ze śmietaną i dodajemy zmiażdżony czosnek. Mieszamy
i polewamy pomidory.
3.Szczypiorek myjemy, osączamy, drobno siekamy i posypujemy sos. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wsypujemy na warstwę
szczypiorku. Schładzamy w lodówce.
Komentarze