POMIDORY PO PROWANSALSKU (pomidory faszerowane ziołami, czosnkiem i ośródką chleba)

0 (0 ocen)

  • 20 min

Polecam każdemu miłośnikowi pomidorów, którego znudziło już tradycyjne podawanie tego warzywa :)

  • 20 min

Składniki:

  • 4 pomidory
    ½ szklanki świeżej ośródki białego chleba
    2 łyżki siekanek szalotki lub zielonej cebulki
    2 ząbki startego czosnku
    1-2 łyżki oliwy z oliwek
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pomidory po prowansalsku (pomidory faszerowane ziołami, czosnkiem i ośródką chleba) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozkroić pomidory na pół, wyjąć łyżeczką komory nasienne i usunąć nadmiar soku.
  • 2. Zmieszać ½ szklanki świeżej ośródki białego chleba, 2 łyżki siekanej szalotki lub zielonej cebulki, 2 ząbki startego czosnku, 1-2 łyżki oliwy z oliwek oraz sól i pieprz do smaku.
  • 3. Posypać połówki pomidorów niewielką ilością soli i napełnić je farszem.
  • 4. Skropić oliwą z oliwek i wstawić na górną półkę piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Zapiekać 15-20 minut, do czasu aż farsz lekko się przyrumieni, a pomidory zmiękną, ale zachowają kształt.
  • 5. ŚWIEŻE POMIDORY – PRZYGOTOWANIE.
    Obrać pomidory – wrzucić je do dużego garnka z wrzącą wodą i odliczyć 10 sekund. Wyjąć z wody. Wyciąć nasady szypułek, a następnie, zaczynając od nacięcia, zdjąć skórkę. Przekroić na pół i usunąć łyżeczką komory nasienne, a także delikatnie wycisnąć nadmiar soku. Wybrać pozostałe nasionka. Tak przygotowane pomidory zazwyczaj rozdrabnia się na świeżą pulpę pomidorową.

Porady

W moim przepisie ośródkę chlebową zostawiłam nieco większą... ponieważ tak lubię najbardziej. Można ją potraktować drobniej, do konsystencji pasty. Według uznania :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować