Pomorska drożdżówka z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem i odstawić do rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka i jajko, cukry waniliowe oraz sól. Wymieszać łyżką, dolać ciepłe mleko oraz olej. Na koniec dodać mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto i uformować je w kulę.
2.Ułożyć w misce, przykryć ściereczką i razem z miską wstawić do drugiej, większej miski, napełnionej ciepłą wodą. Odstawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę o wym. 37x42cm.
3.Rabarbar obrać, umyć, pokroić w kostkę i oszuszyć na durszlaku. Wyłożyć na ciasto, lekko docisnąć.
4.Składniki połączyć, palcami zagnieść kruszonkę.
5.Kruszonką posypać ciasto. Piec ok. godz. w temp. 180st. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Komentarze